Penktoji festivalio diena padovanojo mums galimybę išgirsti ankstyvąsias Thomo Manno noveles, atminties ribas bei objektų būtį tyrinėjančią estetiką, muzikos pasaulio gylį bei aštriai tragikomedišką kino filmo patirtį…

Liepos 18-osios rytmetis prasidėjo nuo Thomo Manno kūrybos skaitymų su kava. Germanistas ANTANAS GAILIAUS Kuršių nerijos istorijos muziejuje skaitė savo išverstas, bet lietuviškai dar neišleistas ankstyvąsias Th. Manno noveles „Kelias į kapines“ ir „Nusivylimas“.

Vėlyvą popietę rinkomės į V. ir K. Mizgirių menininkų namus, kur gilinomės ir mėgavomės JULIJOS POCIŪTĖS parodos „Linija” estetika (Kuratorė Kristina Mizgirytė). Meninkė savo darbais apmąsto mūsų atminties ir su ja susijusių objektų būties formas, kismą, bei santykį su dabartimi.

Vakare rinkomės atsivėsinti Nidos evangelikų liuteronų bažnyčios skliautų bei FRYDERYK’o CHOPIN’o muzikos gaivoje. Šio kompozitoriaus kūrinius genealiai skambino visus sužavėjęs jaunasis IGNAS MAKNICKAS (fortepijonas).

Na, o naktį tradiciškai pasitikome Nidos KTIC „Agiloje”, kur vyko lenkų režisierės Malgorzata Szumowskos kino VEIDAS peržiūra. Šis filmas – tai tarsi aštrus, be jokių pagražinimų mūsų šiuolaikinės visuomenės veidą atspindintis veidrodis, ir sarkastiškai perteikiantis lenkiškąjį religingumo kultą.
Nuoširdžiai džiaugiamės ir dėkojame visiems, šios kultūros puotos vaisiais besimėgavusiais kartu!

Nuotraukos Gintauto Beržinsko ir Vytauto Petriko