Liepos 14-osios rytą Nidos Šv.Mergelės Marijos krikščionių pagalbos bažnyčioje susirinkę neringiškiai ir kurorto svečiai tapo jaudinamos ceremonijos liudininkais. Kadenciją baigusiam Lietuvos prezidentui Valdui Adamkui čia įteiktos Neringos miesto garbės piliečio regalijos.

Neringa – Prezidento nuo seno mėgstamas Lietuvos kampelis. Jau beveik 20 metų jis čia lankosi kaip tarptautinio Thomo Manno festivalio globėjas, ne kartą yra dalyvavęs ir festivalio Žodžio programos diskusijose.

V. Adamkaus įsitikinimu, šio renginio puoselėjamos Th.Manno humanistinės idėjos šiandien itin reikalingos ir svarbios, o stabilūs renginio gerbėjai, suvažiuojantys iš Lietuvos ir užsienio, liudija „susikalbėjimo, dialogo, tolerancijos ir supratimo galimybę“.

Liepos 14-osios vakare festivalio publikos Evangelikų liuteronų bažnyčioje laukė dar vienas ypatingas rečitalis. Pirmą kartą po šios bažnyčios skliautais suskambo vieno žaviausių lietuvių tenorų Edgaro Montvido balsas. Solistas su britų pianistu Simonu Lepperiu atliko rinktinių operų arijų ir dainų programą.

Kiti sekmadienio renginiai taip pat buvo verti atidėti maudynes jūroje. Pirmą kartą į pokalbį Th.Manno memorialinio muziejaus terasoje kvietė Th.Manno brolio Heinricho šeimos atstovas – jo vaikaitis, Čekijoje užaugęs režisierius ir rašytojas Jindrichas Mannas.

Iš karto po susitikimo Kuršių nerijos muziejuje atsidarė Nidos dailininkų kolonijos menininkių seserų Annos ir Helenės Michelau paroda iš privačių kolekcijų. Daugelis šių moterų darbų iki šiol buvo žinomi tik iš pavadinimų senuose kataloguose.

O dieną užbaigė nebylaus 1924 m. austrų režisieriaus Hanso Karlo Breslauerio filmo „Miestas be žydų“ seansas. Šį kūrinį tik per stebuklą pavyko išgelbėti nuo nacių sunaikinimo, surinkus po pasaulį pasklidusias jo atplaišas ir rekonstravus visumą. Filmą gyvai įgarsino specialiai šiai premjerai muziką sukūręs garso ir medijų menininkas Thomas Köneris.

Fotografijos Gintauto Beržinsko